Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

V čem se liší diamantové malování od malování podle čísel

Hledáte nějaké zábavné umění a činnosti, které můžete dělat doma s rodinou? Možná jste v minulosti zkoušeli malovat a shledali jste, že tato zkušenost Vám příliš nesedla. Pokud je to tak, nemusíte uměleckou činnost hned zavrhovat – proč nezkusit malování diamanty?

clanek_001

Na rozdíl od sad malování podle čísel, které také uvádějí, že k jejich vychutnání a dokončení nepotřebujete žádné velké předchozí zkušenosti s uměním, sada diamantového malování ve skutečnosti nevyžaduje opravdu vůbec žádné umělecké zkušenosti! Dnes Vás provedeme rozdíly mezi diamantovým malováním a běžným malováním podle čísel. Jsme si totiž jisti, že mnoho zákazníků je stále docela zvědavých!

CO JE TO DIAMANTOVÁ MALBA

V našem nadšení pro diamantové malování nesmíme zapomenout na jeho krátké představení. Samotný název je trošičku zavádějící. Malovat vlastně nebudete. Žádné barvy, štětce, tužky či fixy potřebovat nebudete. V případě diamantového malování spíš hovoříme o „tvorbě“ obrazu, a ne o jeho „malování“.

Diamantovou malbu si můžete představit jako vytvoření mozaiky nebo jako obraz ve stylu pointilismu. Namísto použití tahů barvy a štětce (jako je tomu v sadě malování podle čísel) umístíte malé barevné diamanty na určené body, které po dokončení vytvoří větší obrázek. Pokud jste obeznámeni s pixel artem, můžete si to dokonce takto představit!

VELIKOST PLÁTNA ZNAMENÁ ZNATELNÝ ROZDÍL

Vzhledem k tomu, že malba diamanty závisí na použití diamantů, existují určitá omezení, která s tím přicházejí. Například používáme konkrétní velikost diamantů pro všechny obrazy. Pokud tedy obrázek vytisknete na malé plátno, bude nutně vypadat abstraktněji a pixelověji, protože diamanty se s obrázkem nezmenší. Podobně, jako když se v televizi „rozkostičkuje“ tvář někoho, kdo si nepřeje být identifikovatelný.

Pokud si koupíte velké plátno, je zde více místa pro diamanty a můžete vytvářet složitější vzory a stínování, protože je zde více místa na práci. Čím větší velikost sady si koupíte, tím blíže bude konečný výsledek původnímu obrázku.

Stále máte problém si to představit? Pak si projdeme vizuálnější příklad. Představte si dětské kostky, kdy každá má stranu 5 cm a je obarvena jednou barvou. Můžete jich mít kolik chcete a výběr barev je také neomezený. Máte ale plátno velké metr krát metr. To znamená, že se na plátno vejde pouze 400 kostek, což pro drobné detaily nebude stačit. 

Stačí ale strany plátna zvětšit 2x, a tím se počet kostek, které se na plátno vejdou, zvýší 4x. Máme tedy najednou 1600 kostek, což nám umožní vykreslení jemnějších detailů. Tam, kde jsme předtím museli použít jedu kostku s jednou barvou, můžeme nyní použít 4 kostky, přičemž každá z nich může mít jiný odstín.

Naše diamanty jsou dostatečně malé, aby obraz mohl obsahovat i drobné detaily, ale na druhou stranu nejsou zase tak malé, aby práce s nimi byla nepohodlná a těžká. Nabízíme dva rozměry obrazů – 40x50 cm a 80x100 cm.

Například tato abstraktně barevná kočička si jistě zaslouží větší plátno, na kterém diamanty vytvoří ty úchvatné detaily a barvy.

clanek_002

PRACUJTE JAKÝMKOLI TEMPEM, KTERÉ CHCETE

Na rozdíl od tradiční malby, nebo malování podle čísel, nemá diamantová malba žádné časové limity. Tam, kde se při malování musíte obávat, že barva potenciálně zaschne nebo budete muset míchat barvy, dokud jsou na plátně ještě vlhké, je proces tvorby mozaiky mnohem snazší. Jediné, o co se musíte starat, je, zda je lepidlo stále lepivé, ale i tak můžete snadno získat nové lepidlo.

Diamantové malování je nakonec mnohem více volnočasová aktivita, která je relativně přímočará. Musíte pouze umístit diamanty tam, kde jsou potřeba, a projít tímto procesem znovu a znovu, dokud neumístíte svůj poslední kousek. Není vůbec kam spěchat, takže si můžete vybrat, zda budete pracovat rychle nebo pomalu, 10 minut či 4 hodiny, jak chcete.

Na stromu, který reprezentuje všechna čtyři roční období, tak klidně pracujte po celý rok tak, jak rok postupně plyne.

clanek_003

MÉNĚ CHAOSU

Při použití barev u malování podle čísel se nevyhnete tomu, že naděláte trochu nepořádku – občas ukápne barva, hromadí se různé štětce nebo ubrousky na čištění štětců. A komu se alespoň jednou nepřevrhne kelímek s vodou, ten toho ještě moc nenamaloval. 

U diamantového malování nic z toho nehrozí. A i když kamínky lepíte, tak ani lepidlo nepoužíváte – jen diamanty pokládáte na samolepicí vrstvu. Největší nepořádek, který může nastat, je, kdybyste omylem rozsypali nějaké diamanty.

Také se nemusíte tolik bát, že byste kresbu pokazili neopatrným pohybem, protože diamanty na rozdíl od vlhké barvy na plátně nemůžete rozmazat. Jistě byste mohli omylem umístit diamant na špatné místo, ale můžete snadno vyjmout i tento kousek, pokud si toho všimnete dostatečně brzy. Ale i když na něj přijdete až později, mělo by se Vám ho podařit opatrně vypáčit i tak. Jen dejte pozor, abyste při tom plátno neroztrhli. 

NEVYŽADUJE PŘÍLIŠNÉ SOUSTŘEDĚNÍ

A konečně, malba diamanty opravdu nevyžaduje velkou pozornost. Nejvíce se musíte starat o to, zda je umístíte na správné místo. Kromě toho Vám při práci snadno projde sledování televizních seriálů nebo chatování s přáteli! Můžete dokonce zapojit partnera nebo děti. Společná práce jistě přinese ještě více radosti.

Můžete se například společně pobavit tvorbou obrazu, na kterém se z divoké šelmy stane milovník kávy.

clanek_004