Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Ultimátní průvodce diamantovým malováním

Diamantové malování je novým fenoménem ve světě umění a řemesel, který si získal srdce kreativců a umělecky založených nadšenců po celém světě. Tato unikátní forma umělecké tvorby umožňuje každému vytvořit nádherné obrazy, které se třpytí jako skutečné diamanty, a to vše s pomocí malých pryskyřicových "diamantů" a lepkavého plátna s předtištěným vzorem.

clanek_01

Co je diamantová malba?

Diamantová malba, známá také jako Diamond Painting, je umělecká technika, při které se na lepkavé plátno aplikují malé pryskyřicové kamínky, které imitují vzhled diamantů. Každé plátno obsahuje přesně označené oblasti, kde mají být jednotlivé "diamanty" umístěny, čímž vzniká podrobný a třpytivý obraz.

Proč je diamantová malba tak oblíbená?

Zahájení práce s diamantovou malbou je překvapivě jednoduché a nevyžaduje od malíře žádné dřívější zkušenosti. Stačí následovat instrukce pro postupnou tvorbu vašeho diamantového obrazu a vhodně si připravit všechny potřebné malířské materiály. Právě tato snadnost přístupu a nenáročná příprava jsou klíčovými důvody, proč si diamantová malba získala takovou popularitu a stala se tak oblíbenou výtvarnou technikou.

Tato technika je zároveň oblíbená z dalších důvodů:

  • Přístupnost: S diamantovou malbou může začít kdokoli, bez potřeby předchozích zkušeností s malováním.
  • Uklidňující efekt: Proces aplikace "diamantů" je velmi meditativní a může pomoci redukovat stres.
  • Výsledný efekt: Hotové obrazy se třpytí a září, což přidává každému prostoru nádech luxusu.

Jak začít s diamantovou malbou?

Začít je jednoduché. Stačí si vybrat sadu diamantové malby, která obsahuje vše potřebné: plátno s návrhem, kamínky v různých barvách, aplikátor a vosk. Následně stačí aplikovat "diamanty" podle značek na plátně.

clanek_02

Proč trávit čas diamantovou malbou?

  • Terapeutický účinek: Diamantová malba je známá svými relaxačními účinky, pomáhá zlepšovat koncentraci a snižovat úzkost.
  • Dekorace: Hotové obrazy jsou nádhernou dekorací pro domov nebo kancelář.
  • Dárek: Vytvořený obraz může být originálním dárkem pro blízké.

Diamantová malba nabízí každému možnost stát se umělcem a vytvořit své vlastní dílo, které bude zdrojem hrdosti a radosti. Nezáleží na tom, zda jste začátečník nebo zkušený kreativec; diamantová malba přináší kouzlo umění do každého domova. Objevte svůj kreativní potenciál a vytvořte si vlastní třpytivé umělecké dílo!

Někdy ti, kdo se chystají na diamantové malování poprvé, cítí hrůzu při pohledu na velké plátno a malinké diamanty. V jejich představách se může zdát, že není možné obraz dokončit v rozumném čase. Ukážeme si ale pár triků a rad, jak tyto obavy přetavit v radost z tvůrčí práce. Nebojte se – dokončení diamantového obrazu je jistě i ve vašich silách.

Nejčastější dotazy začátečníků

Sestavili jsme seznam často kladených otázek. Pokus diamantováním začínáte, možná tu najdete odpověď, kterou hledáte.

Co způsobuje lesk diamantů?

Diamanty září díky fazetám vybroušeným do jejich stran. Jde o stejný princip jako u pravých diamantů. Materiálem „diamantů“ pro malování je pryskyřice.

Věděli jste, že skutečný diamant sám o sobě vlastně nijak moc nezáří? Typického lesku se dosahuje až jeho vybroušením. Nejznámější typ brusu je briliant. Diamant, případně jiný drahý kámen, má po vybroušení do briliantu 32 horních faset plus jednu horní plošku a 24 faset v dolní části. Ideální sklon úhlů faset láme světlo procházející diamantem tak, aby se odráželo co nejlepším způsobem v celém barevném spektru a maximální intenzitě.

Jaká velikost plátna je nejlepší pro malování diamanty?

Vzhledem k tomu, že diamantová malba je vlastně tvorba mozaiky, tak čím větší je velikost obrazu, tím detailněji bude vypadat. Pro začátečníky je ale jistější držet se menšího obrazu, aby jej mohli dokončit na první pokus. Jak se budete zlepšovat, můžete si vybrat plátno větší velikosti podle svých schopností.

Jaký je rozdíl mezi 3D a 5D diamanty?

Tato čísla označují počet faset vybroušených do diamantů. Čím více faset má diamant, tím bude lesklejší.

Co obsahuje sada na malování diamantů?

Většina sad na malování diamantů obsahuje podobný obsah s malými rozdíly. Nemělo by ale chybět následující:

  • Potištěné plátno se samolepící vrstvou.
  • Pryskyřičné diamanty v požadovaných barvách. V Diamondi dbáme na to, abychom do našich sad vždy dali nějaké diamanty navíc, aby vám při malování nikdy nedošly.
  • Plastový podnos na diamanty s možností srovnat si diamanty jedním směrem.
  • Malířské pero k nabírání diamantů.
  • Lepidlo nebo vosk pro přichycení diamantu na pero.

Jsou lepší čtvercové nebo kruhové diamanty?

Oba typy diamantů se používají stejně, ale výsledný obraz funguje u každého tvaru trochu jinak. Kruhové diamanty se snáze nabírají a pokládají, což je důvod, proč je někteří začátečníci preferují. Nicméně kruhový tvar diamantů ponechává na plátně malinké mezery, které mohou narušit kompaktnost lesklého efektu.

Čtvercové diamanty vyžadují vyšší pečlivost při pokládání na plátno. I mírné pootočení okolo osy trochu naruší celistvost řady. Na druhou stranu dodají vašemu diamantovému obrazu kompaktnější vzhled, aniž by mezi nimi zůstala prázdná místa.

Na našem e-shopu se setkáte jen s kruhovými diamanty pro snazší práci.

Co jsou AB diamanty?

Diamanty AB, což je zkratka pro termín Aurora Borealis, jsou speciálním typem diamantů používaným v diamantovém malování, které mají speciální duhový povlak. Ten dodává diamantům duhový efekt, díky kterému se třpytí a lesknou způsobem, který běžné diamanty nedokážou nabídnout.

Jak používat vosk v sadě?

Vzhledem k tomu, že někteří dodavatelé neposkytují návody nebo jasné pokyny, může vás zmást, jak používat vosk, který je součástí sady. Ale ve skutečnosti je to docela snadné. Jediné, co musíte udělat, je sloupnout vrchní folii na krabičce s voskem, ponořit dutou špičku pera do vosku, dokud se hrot pera nenaplní voskem. Na takto nabraný vosk se diamant přichytne. Jakmile jej položíte na lepivou vrstvu plátna, sám se vosku na peru pustí.

clanek_09

Jak dlouho trvá dokončení diamantového obrazu?

Doba potřebná k dokončení diamantové malby bude záviset na velikosti a složitosti předlohy a také na vaší úrovni dovedností. Složitost je dána výhradně počtem použitých barev. Není to jako u malování podle čísel, kde jsou různě veliké plošky, které vybarvujete. V případě diamantového malování má každá ploška velikost přesně jednoho diamantu.

Jak vyčistím hotový diamantový obraz od prachu?

Své diamantové malířské plátno můžete vyčistit jemným otřením vlhkým hadříkem nebo měkkým kartáčkem, abyste odstranili veškeré nečistoty nebo usazený prach. Neměli byste moc tlačit, aby se diamanty neuvolnily a neodpadly z plátna. Hotový obraz také můžete ošetřit speciálním lakem, který diamanty ochrání.

Doufejme, že tyto otázky trochu rozptýlily mlhu nejasností okolo diamantové malby, a nyní lépe rozumíte tomu, jak funguje diamantové malování. Nyní si podrobněji proberme obsah sady pro malování diamantů.

Co je sada diamantového lakování?

Sada na malby diamanty má obvykle u všech značek stejný obsah, i když kvalita a doplňky se mohou u různých značek lišit. My poskytujeme našim zákazníkům nejkvalitnější materiály, díky nimž bude vaše malování diamanty zábavné a vzrušující.

clanek_04

V kompletní sadě diamantového malování hledejte následující položky:

Plátno

Všechny sady malování diamanty obsahují plátno, bez kterého by proces malování diamanty nebyl možný. Plátno je potištěno čísly a symboly, které odpovídají barvám diamantů. Diamondi přikládá i tištěného průvodce pro rozklíčování barev k symbolům na plátně. Plátno je pokryto vrstvou lepidla, které umožňuje, aby na něj diamant snadno přilnul a malba drží pohromadě.

Diamanty

Všechny diamantové malby by byly rovněž neúplné bez diamantů samotných. Všechny sady obsahují různé barvy diamantů potřebných k dokončení malby. Každá barva diamantu má kód, který je vytištěn na plátně a také na obalu diamantu a je důležité si tento kód zapamatovat, aby se váš obraz nezničil. Čím více barev bude v sadě, tím detailnější bude malba.

Plastová podložka

Plastová vanička slouží k tomu, abyste si na ní vysypali několik diamantů od jedné barvy. Podložka má tenké prohlubně, které pomáhají oddělit diamanty, srovnat je tak, aby byly všechny stejnou stranou nahoru a usnadňují vám diamant sebrat.

Aplikátor čili pero

Aplikátory jsou válcového tvaru a připomínají tvar pera. Také se stejně drží, takže se jim také někdy říká aplikační pera. Tato pera se dodávají s dutým koncem tam, kde by mělo pero hrot. Konec se při práci naplní voskem, kam se diamant může přilepit a přenést z podnosu na plátno.

Vosk nebo lepidlo

Většina sad je dodávána s malou vaničkou vosku nebo lepidla pro diamantový aplikátor a používá se k tomu, aby diamanty přilnuly k perům.

Toto je obsah obsažený téměř ve všech sadách pro malování diamantů, bez ohledu na to, kterou značku si koupíte. Ale kvalita materiálů tohoto obsahu se mezi společnostmi značně liší. Spousta levnějších sad diamantových maleb má podprůměrnou kvalitu diamantů, které se nelesknou, nebo plátna, které prostě neleží rovně, nebo chybí vrstva lepidla.

Naopak solidní dodavatel, jako Diamondi, nabídne vždy něco navíc: podrobný návod, náhled hotového obrazu, zip sáčky pro uložení diamantů apod.

Jak malovat diamanty

Máte vybranou sadu s oblíbeným tématem, už dorazila zásilka, takže už se jen pustit do práce. Ale jak? Jednoduše.

Před malováním

Než vůbec začnete malovat, budete si muset připravit pracovní prostor, kde vám nebude nic překážet a rušit. Najděte si prostor, který je dostatečně vysoký, aby byl mimo dosah malých dětí (pokud nějaké máte) a najděte prostor, kde máte vše na dosah, abyste měli jistotu, že se při malování budete skvěle bavit. Stačí kuchyňský stůl.

Uspořádejte si malířské potřeby

Dalším důležitým krokem procesu, než začnete malovat, je uspořádat si malířské potřeby způsobem, který vám maximálně usnadní práci. Než začnete malovat, je důležité si diamanty uložit a roztřídit, aby se vám žádné zbloudilé diamanty neztratily. K tomu najdete v sadě zip sáčky s označením barvy.

Pochopení symbolů

Dalším krokem je porozumět symbolům a seznámit se s nimi co nejlépe, než začnete malovat. To vám pomůže vytvořit si v hlavě obrázek o tom, jak bude obraz vypadat, a umožní vám vyhnout se zaměňování podobně vypadajících symbolů. Důkladné prozkoumání symbolů pomůže, aby vaše malování bylo rychlejší a lepší.

clanek_03

Výběr prvních diamantů

Zde začíná skutečná malba. Jakmile si uspořádáte prostor a prostudujete si symboly na plátně, můžete začít malovat tak, že vysypete diamanty dle svého výběru tak, že je nasypete do podnosu a trochu s nimi zatřesete, aby byly otočeny pravou stranou nahoru. Samozřejmě použijte jen diamanty jedné barvy.

Odkryjte část plátna

Jakmile budete mít diamanty rozložené v zásobníku, sloupněte z plátna část ochranného celofánu, abyste mohli začít sázet jeden diamant vedle druhého na vyznačená políčka. Neodkrývejte ale celou krycí fólii, aby se na lepivou vrstvu neuchytil nějaký prach nebo chloupky z vašeho předloktí. To by nejen bolelo, ale zároveň byste se připravili o možnost dokončit celý obraz.

Naberte perem jeden diamant

Sloupněte krycí vrstvu vosku a ponořte pero do nádobky s voskem, abyste naplnili hrot. Jakmile to uděláte, můžete lehce přitisknout pero na vrcholek diamantu a sebrat jej. Diamant se na pero snadno přilepí.

Přilepte diamant na plátno

Nalepte diamant na plátno na odpovídající symbol a dávejte pozor, abyste na netlačili příliš. To může způsobit, že vosk ulpí na horní části diamantu a zmatní jeho lesk.

clanek_12

Opakujte proces

Časově nejnáročnější část začíná – přilepte vždy diamant na odpovídající plošku a opakujte, dokud nebude celá malba dokončena. Pokud chcete, můžete rohy plátna přelepit páskou nebo papírem, abyste obraz při práci lépe chránili.

Závěrečné ošetření obrazu

Jakmile budete hotovi s diamantovým obrazem, dalším důležitým krokem je zapečetění diamantového obrazu.  Stačí nanést ochrannou vrstvu laku na dokončené plátno, aby se diamanty zachovaly co nejdéle v TOP kondici a zabránilo se jejich vypadávání nebo vyblednutí v průběhu času.

Jakmile lak zaschne, diamantový obraz bude mít lesklou ochrannou vrstvu, která pomáhá udržet kuličky na místě a zabraňuje poškození vlhkostí nebo prachem. Lak se většinou nenachází v základní sadě a je potřeba ho objednat zvlášť.

Rámování obrazu

Jakmile je obraz dokončen a ošetřen lakem, můžete si jej navždy ponechat s tím, že jej zarámujete a pověsíte na libovolné místo, které ve svém domě nebo na pracovišti často navštěvujete.

Můžete se rozhodnou nechat jej napnutý v obyčejném „neviditelném“ rámu, nebo si pořídit nějaký ozdobný rám.

Nekonečné možnosti diamantového malování

Diamantová malba se neomezuje pouze na malbu na připravené plátno. Existuje mnoho dalších věcí, které mohou být inspirovány diamantovou malbou. Možnosti toho, co lze diamantovým malováním vyrobit nebo zkrášlit jsou nekonečné, omezené pouze vaší fantazií a kreativitou. Dobře k tomu lze využít diamanty, která vám zbydou z tvorby obrazů.

Výzdoba domova: Diamantová malba může být použita k ozdobení různých předmětů v domácnosti, jako jsou vázy, stínidla lamp, a dokonce i nábytek, čímž dodají každé místnosti jedinečný nádech.

Přáníčka a pohlednice: Diamanty můžete použít k vytvoření krásných a personalizovaných pohlednic pro zvláštní příležitosti, jako jsou narozeniny, svatby nebo svátky.

Diamantové šperky: Diamantový šperk by chtěla mít každá žena. Co tedy diamanty z malování použít k vytvoření úžasných a složitých šperků, jako jsou náhrdelníky, náramky a náušnice?

Zdobené předměty: Lesklé kamínky lze použít i k ozdobení různých doplňků, jako jsou pouzdra na telefony, peněženky, a dokonce i boty. Dodáte tak vašim každodenním předmětům osobitý nádech.

Oblečení: Diamantové kamínky lze také použít k ozdobení oděvů, jako jsou trička, čepice nebo džínové bundy, a vytvořit tak jedinečné a poutavé kousky.

Přívěsky na klíče: Malé návrhy diamantových maleb lze přeměnit na klíčenky nebo přívěsky na tašky a vytvořit tak personalizovaný a osobitý doplněk.

Magnetky na ledničku: Magnety lze vytvořit přidáním magnetického podkladu k malým diamantovým malbám a vytvořit tak praktický a dekorativní předmět pro vaši lednici nebo kancelář.

Diamantové záložky: Záložky s diamantovými malbami lze vytvořit přidáním střapce nebo stuhy do malého diamantového obrázku, čímž se vytvoří hezký osobní dárek.

Diamantový podtácek: Vytvořte malý podtácek posázený třpytivými kamínky z diamantového malování. Jen doporučujeme nepokládat na něj příliš horké předměty.

Krabičky na drobnosti: Ukládáte si své poklady do krabic? Přidejte na ně malé vzory s diamantovými malbami a vytvořte tak jedinečné a přizpůsobené pokladničky pro malé předměty.

Sami možná přijdete na další příležitosti, kdy je možné použít diamanty ke zkrášlení něčeho dalšího – obal telefonu, nožička brýlí, obal na doklady atd.

Užitečné tipy

Tyto tipy vám pomohou, pokud budete cvičit a užívat si kreativní zábavu, protože o tom diamantové malování je.

TIP 1: Vyberte si sadu, která je pro vás nejvhodnější.

Pokud kupujete sadu obrazů s diamanty poprvé, ujistěte se, že rozumíte tomu, o jakou sadu se jedná. Kupte si sadu, která není příliš velká, abyste ji zvládli. Také se ujistěte, že v sadě nebude příliš mnoho barev diamantů.

TIP 2: K práci na plátně použijte stojan.

Pokud nechcete investovat do malířského stolku, můžete využít stojan na notebook a nechat na něm diamantové malířské plátno položené. Ohromně vám pomůže, pokud má stojan na notebook nastavitelný sklon a výšku.

TIP 3: Lepicí vrstva z plátna zmizela?

Někdy se může stát, že když odlepíte krycí folii, chybí pod ní přilnavá vrstva, která umožňuje přilepení diamantů na plátno. Nebojte se, má to jednoduché řešení. Jediným problémem je, že se vrstva přilepila k folii. Jednoduše plátno znovu zakryjte a trochu zatlačte. Poté folii opatrně odlepte z jiného rohu. Zjistíte, že lepicí vrstva je zpět.

TIP 4: Použijte hnědý pergamen místo krycí folie.

Krycí folie se občas může snadno roztrhnout při manipulaci s ní. Můžete místo ní použít hnědý pergamenový papír. Nejlepší na tom je, že nezanechává zbytky a je celkem odolný proti nechtěnému roztržení.

TIP 5: Na diamanty příliš netlačte.

Nástroj, kterým sbíráte diamanty, má v sobě vosk. Pokud na diamanty při lakování příliš tlačíte, vosk může na diamantech ulpívat a zmatnit jejich lesk.

TIP 5: Oživte malířský vosk.

Vosk, který dostanete v sadě, občas ztvrdne. Nejčastěji proto, že jej nepřikryjete folií, se kterou se dodává. To ovlivňuje lepivost vosku a diamanty se hůř nabírají. Jednoduchým řešením je nechat růžový vosk na pár sekund v mikrovlnné troubě, aby se zahřál. Ale opravdu jen na pár sekund.

TIP 6: Vyčistěte diamanty, které ztratily lesk.

Pokud se na vašich diamantech zachytil nějaký vosk, není třeba se znepokojovat. Vše, co musíte udělat, abyste získali zpět lesk, je nechat diamanty uschnout, a poté povrch diamantů jemně očistit vlhkým hadříkem z mikrovlákna, aby se vosk odstranil.

Tip 7: Pracujte po malých úsecích.

Účelem diamantové malby je užít si volný čas a uvolnit se. Doporučuje se, abyste pracovali na malých úsecích najednou a neinvestovali do toho více času, než jste plánovali.

Tip 8: Udržujte plátno přikryté ochrannou fólií.

Když plátno nepoužíváte, zakryjte ho ochrannou fólií, aby se na něj neusazoval prach nebo jiné nečistoty. K odstranění prachu nebo nečistot z plátna použijte jemný kartáček nebo hadřík.

Pár slov na závěr

Doufáme, že vám tento článek pomohl a nyní můžete s jistotou říci, že o diamantovém malování víte vše. Tak tedy hurá na náš e-shop, vyberte si obraz podle svého gusta a vzhůru za dobrodružstvím.