Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak vydělat na diamantovém malování

Jako někdo, kdo miluje umění malování diamanty, jste možná přemýšleli, zda existuje způsob, jak proměnit váš oblíbený koníček v něco trochu lukrativnějšího. Koneckonců, nákup spousty sad pro diamantové malování může být pěkně drahý. Je jen přirozené, že se ptáte, zda existuje způsob, jak zajistit návratnost vaší investice.

dia03

Takže, můžete prodat své hotové diamantové obrazy? 

Ano, můžete! Stejně jako jakékoli jiné umělecké dílo můžete prodávat i své dokončené sady diamantových uměleckých maleb. Podobně, jako můžete prodávat dokončené sady křížkových stehů, originální obrazy a další umělecké a řemeslné předměty.

Je však třeba vzít v úvahu několik věcí. Stejně jako existují tipy na diamantové malování pro práci na vašem projektu, existují také tipy, jak prodat hotový kus! Pomocí těchto zasvěcených rad můžete lépe porozumět právním požadavkům a určit, zda je prodej hotových diamantových uměleckých obrazů pro Vás to pravé.

Protože jedna věc je užívat si malování diamanty jako způsob relaxace a uvolnění na konci dlouhého dne a druhá věc je proměnit tento koníček ve výnosný byznys. Než začnete uvádět svá hotová mistrovská díla k prodeji na internetu nebo kdekoli jinde, je zde několik věcí, o kterých byste měli popřemýšlet.

Poptávka po hotových diamantových obrazech

dia02

Pokud chcete vydělat peníze, musíte prodat produkt, o který mají zákazníci zájem. Každý podnik – bez ohledu na to, jak velký nebo malý – potřebuje cílové publikum. Obrazy a umělecká díla mají širokou přitažlivost. Trh pro specifické typy uměleckých děl, jako jsou dokončené diamantové obrazy, je však poněkud menší. Jedním ze způsobů, jak získat zájem lidí, je začít s nejkvalitnějšími sadami pro diamantové malování

Ačkoliv poptávka po dokončeném diamantovém umění není tak vysoká jako po originálních uměleckých dílech, stále existuje nějaké množství potenciálních zákazníků. Bezchybný diamantový obraz s rovnými liniemi a bez vadných nebo chybějících kamínků si pravděpodobně najde kupce – pokud víte, kde je hledat. 

Tento typ uměleckých děl má tendenci se dobře prodávat na místních řemeslných trzích, kde je potenciální kupci mohou osobně vidět. Možností je i online prodej, ale je těžké zachytit na fotografii dechberoucí jiskru hotového diamantového obrazu. Dokonce ani videa se nedají srovnávat s osobním shlédnutím jednoho z těchto mistrovských děl. 

Schopnost reprodukovat produkty

Chcete-li mít spolehlivý vedlejší příjem, vaše práce bude muset být konzistentní a spolehlivá. A pokud prodáváte dokončené diamantové umělecké obrazy, musíte být schopni věrně reprodukovat jakýkoliv diamantový obraz, který si vaše cílové publikum bude chtít koupit. Každý kus musí být vytvořen se stejnou úrovní kvality a řemeslného zpracování.

Chcete-li tento koníček změnit na podnikání, které vydělává peníze, možná budete muset udělat stejný diamantový obraz několikrát, abyste uspokojili poptávku klientů. To platí zejména pro známá umělecká díla a ilustrace od slavných a/nebo nejprodávanějších umělců. Pokud si myslíte, že by vás to mohlo začít nudit, možná budete chtít prodej dokončených obrazů znovu zvážit.

Pamatujte, že dokončení diamantové malby vyžaduje čas. Bez ohledu na to, jak dobří v tom jste, budete muset věnovat spoustu času tvorbě, pokud si chcete vytvořit inventář uměleckých děl, která chcete prodat. Zvažte investici do prémiových sad a aplikátorů a dalších nástrojů pro diamantové malování, aby byl celý proces co nejjednodušší a nejpohodlnější. 

Právní aspekty prodeje diamantových obrazů

Než začnete prodávat své hotové diamantové obrazy, bude důležité vše zlegalizovat. Zatímco mnoho lidí prodává řemeslné výrobky bez řádného oprávnění, a tedy nelegálně, vždy je nejlepší dělat věci správným způsobem podle zákona. Pokud nezískáte správná povolení a/nebo nevyplníte správné daňové formuláře, můžete se dostat na tenký led. Stačí pak jediná návštěva kontrolního úřadu a jste v problémech. Prostě to nemá cenu. 

Možná se ptáte, zda je vůbec legální prodávat dokončené diamantové obrazy. Podle odborníků na právo v oblasti duševního vlastnictví smíte prodávat umění vytvořené ze sady na malování diamanty. Z právního hlediska je prodej dokončených mozaikových uměleckých děl vyrobených z pryskyřičných kamínků podobný prodeji dokončených sad malování podle čísel nebo křížkových výšivek. 

Při prodeji hotového obrazu se však budete chtít ujistit, že společnost, od které jste zakoupili předlohu pro diamantové malování, legálně licencovala obraz od původního umělce. V Diamondi si licenční politiku velmi pečlivě hlídáme. Máme například jako první a zatím jediní v ČR licence na motivy od Warner Bros. Čili obrázky Harryho Pottera, Avangers nebo Spidermana můžete prozatím koupit s legální licencí pouze na našem e-shopu. 

Nejlepší je také v popisu svého produktu jasně uvést, že jste toto umělecké dílo vyrobili ze sady pro malování diamanty, a uvést název společnosti, od které jste je koupili, protože ne všechny značky vyrábějí stejně vysoce kvalitní sady. Možná budete chtít uvést i jméno původního umělce. To vám pomůže vyhnout se obviněním z podvodu.  

Pokud máte pochybnosti, konzultace s právníkem je vždy nejbezpečnější cestou. Promluvte si s někým, kdo se dobře vyzná v právu duševního vlastnictví, a požádejte o užitečné informace týkající se autorských práv a toho, jak se vztahují na tento typ uměleckých děl.

Prodej vašich diamantových obrazů

Pokud si myslíte, že byste chtěli vyzkoušet prodej svých dokončených diamantových obrazů, výběr správného typu sady může znamenat rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Kulaté i hranaté diamanty vypadají hezky, ale každý tvar má své výhody a nevýhody. Čtvercové kamínky se perfektně vyrovnávají bez jakýchkoliv mezer mezi nimi, což vede k úhlednějšímu a detailnějšímu vzhledu malby. Je ale obtížnější dosáhnout precizního vzhledu – jakékoliv pootočení kamínku naruší rovnou linku.

S kulatými kamínky se zase snadněji pracuje i začátečníkům, a budete schopni vytvořit více hotových obrazů za kratší dobu – pootočení kamínku vůbec nevadí. Vytvářejí se ale malé mezery ve vaší kresbě, protože diamanty nejsou a nemohou být dokonale zarovnány.

Obrazy, které jsou plně pokryté diamanty po celé ploše mají většinou vyšší prodejní cenu než částečně pokrytá plátna. 

Chcete-li získat nejvyšší cenu, budete muset své dokončené diamantové dílo nachystat, aby bylo připraveno k vystavení. Rámování je jednou z nejlepších možností, protože okamžitě změní plátno na nástěnné umění připravené k vystavení. Zákazníkovi stačí jen koupit hotový obraz a doma ho pověsit.

Zvažte také použití nějakého typu bezbarvého laku, abyste zabránili vypadávání diamantů. Ať už zvolíte štětec nebo sprej, pomůže Vám lak udržet kamínky na místě a zabrání tomu, aby se prach a nečistoty hromadily v mezerách mezi diamanty.

Jak stanovit cenu obrazu

dia01

Určit cenu uměleckého díla je dost ošemetné. Obrazy slavných umělců nesou nálepku „neocenitelné“ a ani se neprodávají. O jejich skutečné hodnotě se nemá cenu ani bavit, jelikož třeba taková Mona Lisa je nejen jediný originál, ale je to asi nejznámější obraz vůbec. Tam je pak jedno, když znalec řekne 150 milionů dolarů nebo rovnou miliardu. Nejde totiž o tržní cenu, jelikož Monu Lisu Vám jistě nikdo neprodá.

Jsou ale obrazy, které se v aukcích prodávají, přičemž jejich tržní cena se na nějaký ten milion dolarů klidně vyšplhá. Ale opět – musí to být zaručeně ověřený originál nějakého slavného umělce.

S něčím takovým u diamantového malování a při prodeji svých diamantových obrazů rozhodně nepočítejte. To by takový obraz musel být nějak výjimečný. Například kdyby jej namalovala nějaká veřejně známá osobnost, a ještě zezadu přidala podpis.

Cenu běžných předmětů, za jaké normálně zřejmě budeme Vaše diamantové obrazy považovat, určuje poptávka.

U běžného podnikání platí pro prodej výrobku jednoduchá matematika: sečti všechny náklady, přidej DPH a vynásob dvěma. To je minimální cena, za kterou se vyplatí produkt prodávat, aby se to vyplatilo jako výdělečná činnost.

Náklady na nákup sady pro diamantové malování jsou jednoduché – v jednom balení máte vše, co pro dokončení obrazu potřebujete. U uměleckých činností do výpočtu ovšem vstupuje ještě čas umělce. A tady je na Vašem uvážení, nakolik si svého času ceníte.

Minimální hodinová mzda v roce 2024 činí 112,50 Kč na hodinu. Plánujete-li tedy nějaký vedlejší příjem, započítejte do ceny minimálně těch 112 Kč za každou hodinu práce. 

Konkrétně: malujete-li třeba tu Monu Lisu, koupíte ji od Diamondi za 355 Kč (bez DPH) a pracujete na ní kupříkladu celkem 8 hodin. Takže Vaše náklady budou 355 + 8*112. To je 1251 Kč, a to představuje Vaše celkové náklady. Doporučovali jsme ale vynásobit to dvěma, takže konečná prodejní cena by měla být 2502 Kč. Na té tržnici to pak asi nějak zaokrouhlíte, takže dejme tomu baťovských 2499 Kč.

Zdá se Vám to moc? Nikdo to podle Vás nekoupí? V tom případě máte 2 možnosti:

  • Zkuste to přeci jen prodat. Možná Vás nějaký zákazník opravdu překvapí a obraz koupí. Diamantové obrazy se totiž vlastně ani nedají sehnat. Kdo ho chce, musí si ho sám namalovat, nebo právě najít někoho, kdo to udělá za něj. A to můžete být právě Vy.
  • Prodávejte jen za čisté náklady. Malování je zřejmě hlavně Váš koníček. Vymalovaný obraz, který Vám přinesl radost a relaxaci při tvorbě, můžete prodat jen za nákupní cenu plus možná něco navíc za ten čas. Nebo oželíte i ten, a prostě utržíte jen tolik, kolik Vás bude stát další sada od Diamondi.

Další využití vašich hotových diamantových obrazů

I když můžete prodávat hotové diamantové obrazy, může to být emocionální kompromis. Vedení firmy – i té malé – je hodně tvrdá práce a může snížit množství radosti, kterou cítíte při práci na svém oblíbeném koníčku. Možná budete chtít zvážit, zda není nejlepší oddělit práci a volnočasové aktivity. To, že jste v něčem dobří, neznamená, že z toho musíte udělat byznys. Dělat diamantové umění pro zábavu může být vlastní odměnou!

Přesto, pokud rádi dokončujete diamantové malby a dochází vám místo na jejich vystavení doma, budete muset přijít na to, co s nimi uděláte. Jednou z dobrých možností je dát je přátelům a blízkým jako dárky. Vyberte si design, který odpovídá zájmům vašeho příjemce a máte jedinečný dárek, který od nikoho jiného nedostane. 

Sponzorský dar hotového diamantového umění je další skvělou možností. Zvažte darování svých výtvorů místní dětské nemocnici, seniorskému centru nebo pečovatelskému domu. Je pravděpodobné, že budou nadšeni, že budou mít na zdi jedno z vašich třpytivých mistrovských děl. Dokončená umělecká díla můžete dokonce darovat do charitativních aukcí a sbírek, abyste získali nějaké peníze třeba na nákup další sady diamantového malování. 

Závěr

Prodej hotových diamantových obrazů by mohl být způsob, jak vydělat alespoň na návratnost Vaší investice. Přinejmenším to může pomoci kompenzovat Vaše náklady a financovat Váš koníček. A pokud prodej není pro Vás to pravé, darování Vašeho uměleckého díla je skvělou alternativou, kde vyhrává každý.