Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Praktický návod: Diamantujte obraz podle vlastní fotky

Fotografie, to jsou uchované vzpomínky. Nejsou to jen obyčejné obrázky. Nesou v sobě emoce a připomínají chvíle, kdy nám bylo dobře s někým, koho už třeba neuvidíme. Nebo vyvolávají vzpomínky na chvíle z dětství, které se už nevrátí. Je jasné, že si je chceme uchovat co nejdéle. Jedním ze způsobů je převedení fotografií do diamantového obrazu.

clanek_001

Co je diamantové malování

Diamantové malování je mladá forma domácí umělecké tvorby, při které se na plátno sází mozaika z barevných korálků (kterým říkáme diamanty) na předem připravený vzor. Plátno je opatřeno také lepicí vrstvou, aby diamanty držely na místě. Výsledný obraz vypadá jako velký a krásný obrázek, který se třpytí a odráží světlo. Tyto obrazy se vyrábějí na zakázku a mohou být vyrobeny i na základě vlastní fotografie nebo vzoru.

Při výrobě diamantového obrazu se používá speciální náčiní, jako jsou pera na podávání a usazování diamantů na plátno, misky jako zásobník diamantů, které aktuálně potřebujete pro malování, voskovou hmotu pro nabírání jednotlivých diamantů a usazování na plátno. Proces diamantování je poměrně jednoduchý, ale vyžaduje trpělivost a pečlivost.

Vytvořit si obraz z takové fotografie není v dnešní době nic těžkého. Vyberete foto, objednáte, nasázíte diamanty a pověsíte. Budete tak mít vlastě 2 zážitky v jednom – při tvorbě obrazu, a pak při každém pohledu na něj, až bude hotový viset na stěně. 

Jakou fotografii vybrat?

Při výběru fotografie byste měli zvolit takovou, která má jasné a výrazné barvy, aby bylo možné co nejlépe reprodukovat barvy na diamantovém obraze. Fotografie by také měla být ostrá a čitelná, aby bylo možné dobře vybrat kamínky.

Správná a vhodná fotografie tedy musí splňovat několik požadavků:

  • je dobře zaostřená – detaily nesmí být rozmazané,
  • má dostatečně velké rozlišení a velikost – minimálně 1 MB, maximálně 10 MB, i po zvětšení fotografie nesmí být rozmazané detaily,
  • není přesvětlená, ani příliš tmavá – tvary nesmí splývat, musí být jasné přechody barev.

Pamatujte také na to, že počet barevných odstínů diamantů je omezený. Příliš velké množství barev na podkladové fotografii tedy také není moc doporučováno. Počítejte s tím, že podobné odstíny barev budou sjednoceny do jedné.

Příklady nevhodných fotografií:

clanek_002

Na první fotografii jsou příliš drobné postavy, a navíc zády k nám. Pomocí diamantů by úplně zanikly, jelikož tak malé detaily nelze vytvořit.

Druhý obrázek má rozmazané pozadí a obličej je schovaný za rozcuchanými vlasy. Nic rozmazaného pomocí ostře ohraničených diamantů samozřejmě nelze vytvořit.

Na třetí fotografii je vlastně jen žlutá barva a skupinka drobných postaviček. Po převedení do barev pro diamanty by z fotografie vznikla jednolitá žlutá skvrna.

Vybírat můžete krásné fotky krajiny z výletu, památečnou skupinovou fotografii s rodinou, zamilovanou fotku s partnerem nebo vlastní povedený portrét. Možností je opravdu mnoho a je jen na Vás, která fotografie Vám nejvíce přirostla k srdci. 

Na fotografii můžete přidat také krátké sdělení, heslo či motto, nebo datum. Pokud si nejste jistí, zda přidaný text odpovídá požadavkům na fotografii, nebojte se nás oslovit na e-mailu info@diamantove-malovani.cz. Rádi Vám poradíme! 

Příklady vhodných fotografií:

clanek_003

Vhodná velikost fotografie

Na našem e-shopu v tuto chvíli nabízíme obrazy v rozměru 40x50 cm. Další rozměry zatím připravujeme. Ideální by tedy byla podkladová fotografie se stejnými rozměry. Ale tak velké fotografie zřejmě nemáte a také by bylo obtížné takový rozměr poslat.

Čím větší ale fotografie bude, tím snazší bude ji převést do plátna pro diamantovou malbu. Nepřijdete o tolik detailů. Rozměry 10x15 cm či lépe 13x18 cm jsou už dostatečně velké na pohodlné převedení fotografií do předlohy obrazu.

Rozhodně neposílejte fotografie pasového formátu.

Plátno na rámu či bez?

Doporučujeme vybrat plátno bez rámu a vypnutí, se kterým se Vám bude lépe pracovat a které si pak musíte vypnout sami. Když pracujete, jen plátno rozvinete a položíte třeba na desku stolu. Jakmile práci potřebujete přerušit, plátno zase stočíte. 

Někdo ovšem preferuje odborné napnutí plátna v rámu ještě před prací. Pokud si vyberete plátno vypnuté na rámu, plátno Vám odborně napneme my. Výhodou tohoto postupu je, že plátno se již nekrčí a je tak nějak stabilnější.

Na našem e-shopu nabízíme i dekorativní rámy v provedení bílá, černá nebo zlatá.

Jak začít s diamantováním podle vlastní fotografie

Jediný rozdíl oproti běžnému obrazu je u předlohy s vlastní fotografií jen zaslání správné fotografie v objednávce. Počítejte samozřejmě s delší dobou na výrobu plátna, jelikož se musí započítat čas na vytvoření grafické předlohy pro následnou výrobu plátna.

Jakmile ale obraz obdržíte, je postup úplně stejný, jako byste pracovali na standardním diamantovém obrázku:

Krok1

Připravte si samolepicí plátno s předtištěným motivem své fotografie, pero, misku na nabírání diamantů, voskovou hmotu pro snadné uchopení diamantů a sáčky s diamanty. Každý sáček má unikátní symbol a tento symbol je také na plátně.

Krok2

Vyberte si na plátně symbol, kterým chcete začít, a najděte si sáček s odpovídajícím symbolem. Diamanty ze sáčku vysypejte do misky na diamanty. Vezměte pero, naberte perem malé množství voskové hmoty, a poté s perem naberte diamant.

Krok3

Umístěte diamant pomocí pera na odpovídající symbol na plátně.

Opakujte kroky 2 a 3, dokud nebudete mít na plátně umístěny všechny diamanty z misky. Poté si vyberte další oblast, připravte si odpovídající barvu diamantů do misky a pokračujte takto pro všechny symboly, dokud nebude osazeno každé vyznačené místečko na plátně.

Užijte si malování s vlastní fotografií

Sami jistě přijdete na ten svůj způsob, jak si užít diamantové malování naplno. Na našem blogu najdete spoustu článků s návody, tipy a triky, které Vám práci usnadní a zpříjemní. Myslete zejména na to, že jde o zábavu a potěšení. Skvělý nápad je darovat takovouto sadu pro diamantové malování někomu blízkému. Buď už jako hotový blyštivý obraz, nebo ho nechte užít si malování pomocí diamantů od začátku.