Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Kreativní koníčky, které si zamilujete

Práce šlechtí. Nikdy bychom to ale neměli přehánět a vyhradit si také dostatek času pro odpočinek. Nemáme na mysli ale pouze spánek. Ideální je najít si také nějaký kreativní koníček. Tím může být diamantové malování, tanec, výroba šperků nebo psaní deníku.

clanek_001

Uspěchaná doba a spousta stresu se dost často podepisují na naší psychické kondici. Určitě dobře znáte ten moment, kdy máte pocit, že na Vás vše padá a přáli byste si mít chvíli jen pro sebe. I když to není snadné, najít si volný čas je skutečně důležité. Jakmile si ho najdete, je podstatné využít ho na maximum. A jak? Nejlépe tím, že začnete s nějakým kreativním koníčkem.

Proč si najít kreativní koníček

Udělat si volno je jen první krok k úspěchu. Pokud ho totiž vyplníte neuváženě, Vaše tělo ani psychika z něj nijak těžit nebudou. Lehnout si na pohovku a kontrolovat novinky na sociálních sítích může být sice zábavné, nicméně to rozhodně není efektivní ani prospěšné. Nechte proto do svého života vstoupit alespoň jeden kreativní koníček a uvidíte, že takové trávení volného času zcela změní kvalitu Vašeho života. Kromě toho budete volný čas trávit více vědomě a k povinnostem se vrátíte odpočatí.

Benefity kreativního koníčku

Tvůrčí hobby vede k rozvoji Vaší osobnosti, otevírá Vám zcela nové obzory a má velký vliv na Vaši psychiku. Volný čas Vám tak dopřeje nejen potřebný oddych, ale také přinese další benefity.

Skoncuje se stresem a úzkostí

Práce a povinnosti dost často provází nutkavý pocit, že musíme mít vše pod kontrolou. Když vše nejde podle plánů, dostaví se stres, úzkost a další nepříjemné pocity. Kreativní koníčky nás ale dokáží z tohoto začarovaného kruhu snadno vysvobodit. Tvůrčí proces nás totiž zcela odpoutá od okolního světa a zaměří naše myšlenky novým směrem. To vede k uvolnění a načerpání nových sil.

Pomůže objevit nové schopnosti

V okamžiku, kdy se začnete věnovat novému koníčku, otevřou se Vám zcela nové obzory. Například diamantové malování Vás naučí precizní detailní práci a rozvine Vaši jemnou motoriku a cit pro detail. S takovou dovedností pak zjistíte, že se můžete věnovat i jiným činnostem, které ji vyžadují. Plynule tak můžete začít s novou tvůrčí činností, jako je třeba malba. Jen kreativní koníčky Vám totiž pomohou odhalit Vaše schopnosti a otevřít bránu do světa umění a rozmanité tvorby.

clanek_002

Vyčistí hlavu a zkvalitní spánek

Hodiny nebo dny usilovného soustředění na nějakou činnost Vám pouze neutřídí myšlenky, ale také povedou k přirozené únavě a vydatnějšímu spánku. Pokud tedy trpíte problémem, že v okamžiku ulehnutí do postele se únava nedostavuje a Vy stále nad něčím přemítáte, změňte své odpolední zvyky. Po příchodu domů si zakažte myslet na práci a pár hodin věnujte tvůrčí činnosti. Uvidíte, že Váš denní rytmus se změní k lepšímu.

Prohloubí schopnost koncentrace i lepšího rozhodování

Koncentrace a soustředění představují pro mnoho lidí problém. Dají se ovšem procvičovat a zlepšovat jako cokoliv jiného. Pokud si z toho ale uděláte povinnost, dozajista pro Vás začnou představovat spíše nepříjemnou povinnost. Máme pro Vás ale dobrou zprávu! Lepší koncentraci se můžete učit i příjemnou formou. Pokud si totiž najdete tvůrčí hobby, soustředění bude jeho nedílnou součástí. Jeho pravidelné procvičování pak bude zábavou a schopnost koncentrace se stane Vaší přirozenou součástí. Navíc se také naučíte lépe řešit krizové situace a vymýšlet cesty k odstranění problémů.

Zlepší fyzické zdraví

Není to ale pouze psychika, které kreativní koníčky pomohou. Z takové činnosti totiž těží celé tělo. Tím, že jste v klidu, dojde v těle k uvolnění svalů, jejichž běžná ztuhlost může způsobovat bolesti hlavy nebo zad. Kromě toho je tvůrčí činnost velmi prospěšná pro mozek a pomáhá předcházet jeho degenerativním onemocněním.

Zlepší náladu

Sami jistě znáte ten opojný pocit, který se dostaví, když dobře odvedete nějakou práci. Jinak tomu není ani v tomto případě. Výsledkem kreativní činnosti jsou často hmatatelné věci, jejichž autorem není nikdo jiný než Vy sami. To s sebou přináší pocit z dobře odvedené práce, a to má dobrý vliv i na Vaše sebevědomí. Pokud zkusíte diamantové malování a výsledkem, tedy obrazem, ozdobíte jednu z Vašich zdí, budete se moci svým úspěchem obklopovat denně. Při každém pohledu se pak můžete ocenit za skvělou práci.

clanek_003

Oblíbené kreativní koníčky současnosti

Teď už se ale pojďme blíže podívat na to, co se myslí kreativním koníčkem. Kreativní hobby je takové, v jehož procesu vzniká něco nového. Neřadíme sem proto četbu, sledování filmů nebo adrenalinové zážitky. Jde o činnost, do které vkládáte nejen svůj volný čas, ale také chuť něco tvořit. A my si pro Vás nachystali výčet těch, které se v současnosti těší velké oblibě a nepotřebujete k nim žádný speciální talent. Postačí pouze trocha času a odhodlání.

Diamantové malování

Diamantové malování se stává čím dál oblíbenějším kreativním koníčkem. Ke zhotovení uměleckého díla nepotřebujete barvy, ale drobné barevné diamanty. Jejich postupným lepením na barevnou předlohu začne pod Vašima rukama vznikat třpytivý obraz, který se stane okouzlující dekorací. 

V průběhu tvorby diamantového obrazu pak přichází celá řada benefitů, které jsme si zmínili výše. A pokud máte strach, že nebudete umět diamanty správně umístit, nemějte starost. Součástí každé sady je nejen barevná předloha, ale také jasné pokyny k rozmístění jednotlivých kamínků. Nic tak nebrání tomu, abyste se stali skutečnými umělci.

clanek_004

Výroba šperků

Zatímco v obchodě si můžete koupit módní doplňky, které bude mít kde kdo, výrobou vlastních šperků se můžete snadno odlišit. Hobby obchody nabízí celou řadu komponentů a záleží tak pouze na Vás, jakou cestou se dáte.

Šperky můžete vyrábět ze dřeva, pryskyřice, korálků, polodrahokamů nebo jiných přírodních materiálů. Posloužit mohou také bavlnky, kůže nebo ohýbané drátky. Díky tomu si můžete zvolit optimální náročnost tvorby a postupně zlepšovat své techniky. Mimo to zlepšíte svou schopnost koncentrace a jemnou motoriku. Šperky pak mohou být skvělým dárkem. 

Malování

Pokud hledáte zcela volnou tvůrčí aktivitu, pak je to rozhodně malování. Stačí si pořídit plátno a pustit se do práce. Technika a volba barev může být naprosto svobodnou volbou a Vy můžete tvořit abstraktní nebo realistické obrazy. Ať už se rozhodnete jakkoliv, dáte prostor kreativitě, odpočinku i schopnosti hledat nové cesty a způsoby. Při malování totiž musíte někdy učinit spontánní rozhodnutí.

Háčkování

Háčkování dokáže zabavit člověka na celé hodiny a opakování určitého vzorce funguje jako skvělý uvolňovač mysli. Pokud základy háčkování již ovládáte a nebaví Vás plést stále dokola šály, pak můžete svůj um posunout novým trendy směrem. Na mysli máme amigurumi.

Amigurumi je vyrábění háčkovaných hraček. Tento koníček je v současnosti v kurzu a jeho výsledkem jsou roztomilé a velmi žádané přírodní hračky. Rozhodnout se pro tento kreativní koníček znamená přijmout velkou výzvu. Odměnou Vám ale bude radost z jednotlivých hraček a schopnost smýšlet tvůrčím způsobem. Pokud jste se rozhodli začít právě teď, háčkovací potřeby snadno seženete. Doporučujeme ale nejdříve začít se světlejšími barvami příze. Lépe na nich uvidíte případné chyby.

clanek_001

Tanec

Tanec je další možností, jak můžete trávit volný čas. Na rozdíl od předchozích koníčků má ještě jeden benefit, a tím je pohyb. Okysličování mozku a protažení těla jsou skvělým způsobem, jak si dopřát chybějící energii a pohyb.

Tanec je velmi široká disciplína, tudíž si každý může najít styl, který je mu nejbližší. Pokud neradi vystupujete před lidmi, nic Vám nebrání v tom, abyste tancovali naprosto volně a pouze sami pro sebe. Pokud ale chcete dát svému koníčku řád, rozvíjet ho a učit se něčemu novému, můžete zkusit jeden z mnoha tanečních stylů, jako jsou latinskoamerické nebo standardní tance, break dance, street dance, balet, step nebo břišní tanec. S každým novým krokem a sestavou podpoříte svou kreativitu a pohyb navíc prospěje Vašemu psychickému i fyzickému zdraví.

Journaling

Tato aktivita v sobě spojuje psaní deníku a vedení klasického diáře. Jistě jste si všimli, že současný trh nabízí motivační nebo osobní diáře, které neobsahují pouze kolonky s jednotlivými dny, ale také volné stránky k psaní, místo pro vypsání cílů, snů, zážitků nebo pocitů. Takové diáře jdou naproti trendu takzvaného „journalingu“.

Journaling je čím dál oblíbenější, protože klasickému diáři propůjčuje mnohem osobnější podobu. Jednotlivé strany pak můžete zdobit nálepkami, barevnými páskami nebo kresbami. Díky journalingu máte větší kontrolu nad plněním stanovených cílů a můžete si jednoduše rekapitulovat uplynulá období.

clanek_006

Každý koníček se počítá

Kreativní koníčky jsou skvělým způsobem jak svůj volný čas využít na maximum a zkvalitnit celou řadu aspektů svého života. Pokud ale neholdujete příliš tvůrčím činnostem, nevadí. Důležité je najít si jakoukoliv formu odpočinku, která Vám umožní vyčistit si hlavu a nabrat nové síly. Jestli Vám tedy přináší radost psaní, pečení nebo sport, každá z těchto možností je skvělou volbou. Hlavní je čas trávit smysluplně a mít vybranou činnost rád.

Pokud ale chcete kreativní hobby zakusit i se všemi jeho benefity, zvažte diamantové malování. Vyzkoušíte si tak tvůrčí činnost se vším všudy, přesto však nemusíte oplývat bezbřehou kreativitou. Předloha vybraného motivu Vás totiž povede a poskytne Vám potřebnou oporu. Při troše trpělivosti a chuti tvořit se i Vy brzo stanete tvůrci obrazu, který rozhodně nikdo nepřehlédne. Zářivé barvy, redukce stresu, dobrá nálada, posílení sebevědomí i originalita – to vše s sebou diamantové malování přinese. Proto udělejte krok kupředu a změňte Váš volný čas k lepšímu.