Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

8 výhod pro zdraví, které přináší diamantové malování

Kdo už objevil krásu diamantového malování, pochopil, kolik přínosných vlastností mu tato kreativní činnost přinesla. Nejlepší na tom je, že se do tvoření může pustit opravdu každý. Ať už jste malí či velcí, školou povinní nebo v zaslouženém důchodu.

clanek_001

Kromě toho, že diamantové malování představuje skvělou formu kreativního vybití, mohou Vám jeho výhody přispět ke zlepšení vašeho zdraví. Jistě to všichni znáte, přijdete domů po náročném dni ze školy nebo práce, na poště vás naštve neznámý cizinec a pokazí Vaši náladu. Chtělo by to nějakou formu relaxace, ale ne každý má zrovna náladu na čtení knihy, sledování televize či pletení ponožek.

I když si můžete říkat, že vlastně vůbec nemáte talent na kreativní tvoření, diamantové malování zvládne každý! Ve výsledku se můžete těšit z hotového díla, které poslouží jako skvělá dekorace do Vaší domácnosti, ale co je nejdůležitější, je ten pocit! Pocit z toho, že jste vytvořili něco vlastního, co vypadá opravdu krásně. Diamantové malování ale v sobě skrývá mnohem více, než pouhý dobrý pocit z odvedené práce. Jaké jsou tedy další výhody?

1. Snížení stresu, úzkosti a smutku

V dnešní hektické a uspěchané době se stresu jednoduše vyhnout zkrátka nejde. Občas máte pocit, že nestíháte vůbec nic, což může vést k úzkostem a následnému smutku. Vytvořte si ve své denní rutině sami pro sebe malé okénko, na které se budete těšit. Diamantové malování je skvělým způsobem, jak na chvíli vypnout. Své soustředění převedete na plátno a skládání jednotlivých kamínků. 

Tím, že si vytvoříte klidné prostředí, můžete snížit stres i vztek, který se Vám během dne či náročného týdne nahromadil. Diamantové malování by se dalo považovat za jistou formu umělecké meditace. 

Může sloužit jako skvělá forma arteterapie - léčba uměním. Ta využívá výtvarné umění k osobnímu vyjádření v rámci komunikace. Nejde ani o to, jak dobře bude daný umělecký výtvor vypadat, ale hlavně o to, jak se následně budete cítit. Pomůže Vám navodit psychickou pohodu, a tím zlepšit psychickou kondici. Zneutralizuje působení stresu, protože se v daný moment budete soustředit na tvoření, a posílí pozitivní emoce i energii.

2. Podpora kreativity

Kreativitu v sobě má každý z nás. A nejde pouze o to, že ji využíváme při uměleckých činnostech. Mnohdy se nám hodí k řešení různých problémů, ať už v pracovním či domácím prostředí. Podpořením kreativity si tak usnadníte život a ruku na srdce, kdo by tohle nechtěl? S diamantovým malováním se můžete kreativně vyřádit, například motivy mandal, které svými tvary učarují na první pohled.

Kromě klasických mandal kruhového tvaru se spoustou rozmanitých vzorů a pestrých barev máte na výběr i zvířata právě s touto tematikou. Pokud jste tedy milovníci koček či koní a zároveň Vás fascinují pravidelné vzory mandal, jistě si přijdete na své.

clanek_002

3. Zlepšení motorických dovedností

Nejen, že diamantové malování pomáhá nakopnout kreativitu a uvolňovat stres, ale výborně přispěje k trénování koordinace. Především oka a ruky. Zároveň při této činnosti procvičujete svaly prstů a rukou. A to rozhodně není za škodu, protože se pak stáváte obratnější, zručnější a hbitější. Pokud si ještě úplně nevěříte, začněte s jednoduššími motivy, aby se Vám Vaše první diamantování hned neznechutilo. Jestli jste milovníci přírody a květin, jistě by Vás mohly zaujmout Magnolie nebo Motýlci na kopretinách. Na Diamondi ale najdete i spoustu dalších kategorií od osobností až po romantické motivy. Vybere si opravdu každý, a tak si svou kreativní chvilku užijete na maximum.

4. Podpora soustředění

Když se pustíte do nějaké činnosti, vyžaduje od Vás určitou dávku soustředění. Tuto výhodu v sobě skrývá diamantové malování. Soustředění je na místě, abyste zvládli přikládat kamínky na příslušná políčka. Existují motivy, které neustále vyžadují Vaši pozornost, což Vám pomůže se na chvíli odpojit od reality a ponořit se naplno do světa barevných diamantů. Trénink má benefity i v běžném životě, protože Vám pomáhá ke zvýšené pozornosti třeba v práci a následně i lepšímu výkonu.

Dalo by se tedy říct, že umění je nejlepší způsob, jak se soustředit na důležité věci. To může přispět k efektivnějšímu zvládání těžkých pracovních úkolů, protože se Vám zlepší soustředění. Trénujte pravidelně, abyste své soustředění vypilovali na jedničku. Nebojte se tedy pustit do složitějších motivů, kterými mohou být již zmíněné mandaly nebo třeba i města a stavby.

clanek_003

5. Odpojení od technologií

Mobily, počítače, obrazovky a obecně technologie jsou neustále kolem nás. V dnešním světě už to bez nich jednoduše nejde. Ovšem být pořád v jejich dosahu může být mnohdy velmi náročné. Jde především o modré světlo, které produkují obrazovky našich zařízení. Pokud se tedy večer vystavujete modrému světlu, signalizuje našemu mozku, že není noc, ale den. To pak může mít nepříznivý vliv na Váš spánek. Namísto projíždění sociálních sítí zkuste telefon či notebook na chvíli odložit a pustit se do relaxační činnosti, kterou diamantové malování nabízí. S Vaší fantazií si naprosto vystačíte. Můžete si například vydiamantovat některý z Disney motivů a ponořit se do představy, jaké by to bylo se právě v některém z pohádkových či kouzelných světů nacházet. Podpoříte svou kreativitu, motorické dovednosti a jako sladká třešnička na dortu bude úleva od stresu a zasloužená chvilka relaxace. 

6. Trpělivost, disciplína a vytrvalost

Téměř každá tvořivá činnost jde ruku v ruce s trpělivostí, disciplínou a vytrvalostí. Jen si představte, jakou trpělivost musel mít Leonardo da Vinci, když maloval Monu Lisu. Možná si říkáte, že právě těmito vlastnostmi příliš obdařeni nejste, to ale vůbec nevadí! Vše se totiž dá trénovat. Stanovte si cíl, kterým může být právě dokončení motivu diamantového malování. Vyberte si takový, který Vás skutečně zaujme a bude Vás jeho tvorba bavit. Pokud jste milovníci právě velkých malířů, jistě si v této kategorii vyberete, třeba právě zmíněnou Monu Lisu

Trpělivost, disciplínu a vytrvalost se rozhodně vyplatí procvičovat také u dětí, aby pochopily, že právě trpělivost růže přináší. Jistě i Vy oceníte tu radost a jiskřičky v očích, až dokončí svůj první motiv diamantového malování a budou ho pak hrdě ukazovat všem členům rodiny i kamarádům.

clanek_004

7. Zvýšení uměleckého sebevědomí

Jsme bytosti tvořivé a zvídavé. Diamantované malování díky svým rozmanitým variantám a nejrůznějším motivům umožní kreativitě doslova kvést. Všechny instrukce jsou v každé sadě jasně napsané a s velmi nápomocnými nástroji se můžete směle pustit do tvoření! A i když si můžete myslet, že talentem zrovna neoplýváte, tak Vám diamantové malování ukáže, že i méně obdaření jedinci zvládnou vytvořit krásné dílo.

8. Nová komunita

S novým koníčkem přichází i touha sdílet své zkušenosti, postřehy a třeba se i přiučit něco nového. I tohle Vám diamantové malování může přinést. Pokud ve svém okolí nemáte nikoho, kdo by s Vámi sdílel společnou vášeň pro barevné kamínky, na internetu najdete spoustu skupin podobných nadšenců, jakými jste právě Vy. Nejen, že tyto komunity mohou sloužit jako zdroj užitečných informací a rad, ať už se jedná o zajímavou techniku či různé vychytávky, ale také jako forma hodnocení. Každý jistě v hloubi duše touží sklidit nejeden kompliment za výtvor, kterému věnoval několik hodin svého času a naopak rád pochválí výtvor někoho dalšího. A ve výsledku tato forma hodnocení příznivě působí na psychiku a motivaci k dalšímu tvoření.

Tímto se kruh uzavírá, protože díky diamantovému malování na sebe vše krásně navazuje a pomůže Vám se cítit lépe a také zlepšovat své dovednosti. Nejlepší na tom všem je, že si celý proces i délku tvoření můžete nastavit přesně podle sebe. Neexistují žádná striktní pravidla, důležitá je především zábava, relaxace a dobrý pocit z odvedené práce.